Alla kan odla potatis

 

Att odla potatis är både roligt och enkelt, alla kan göra det. Man kan odla potatis nästan var som helst. Det behövs ingen stor trädgård det går bra att odla i en spann, kruka, pallkrage, trädgårdslandet eller direkt i en påse med jord.

 

Att lyckas med potatisodlingen rekommenderar vi att man börjar med sk certifierat utsäde. Det ökar sannolikheten för en frisk och lyckad skörd. Certifierat utsäde minskar risken för sjukdomar samt att knölarna är garanterat yngre och friskare. Vissa sjukdomar är jordbundna och kan smitta ner din egen trädgård. Okontrollerad potatis kan även innehålla virus som sprider sig via bladlöss. När du köper sättpotatis ser du att det sitter en etikett som talar om vad det är för sort i påsen och att sättpotatisen är godkänd.

 

Välja sort

Det finns massor av olika potatissorter och därför har vi försökt göra det så enkelt som möjligt. Vi har valt ut sorter som är framträdande vad det gäller smak och tålighet. Samt att det är sorter på stark frammarsch bland odlare i Sverige och Norden som Ingrid, Colomba, Annabelle, Vivaldi, Challenger och Asterix.

Sorterna har vi delat in i tre kategorier tidig färskpotatis, sommarpotatis och höstvinterpotatis. Väljer man en sort från varje kategori har man potatis till långt fram på vintern. Det går naturligtvis lika bra att bara välja en eller två sorter om man t ex önskar färskpotatis till midsommar.

 

Köp sättpotatisen i god tid och börja förgro

Förgrodd sättpotatis börjar växa direkt när du sätter den i jorden. Vilket innebär att du vinner flera veckor i tid och kan börja skörda mycket tidigare. Börja förgro ca 4-5 veckor före utplanteringen.

Sättpotatisen lägger du att förgro i ett ljust rum som helst inte är varmare än +15° och då sätter det igång att växa fram knubbiga gröna groddar. Groddarna bör bli ca 1-1,5 cm långa. Bästa resultat får du om du förgror i jord annars går det bra att lägga knölarna i äggkartonger.

 

Vilken jord är bäst

Resultatet blir allra bäst om potatisen får växa i lätt sandhaltig eller lätt mullhaltig jord. Självklart går det att odla i lerjord också men resultatet blir inte fullt lika bra. Man kan också köpa jord i påsar för att odla i krukor eller i pallkragar. Tänk på att jorden skall vara väldränerad. Potatis mår inte bra av att stå i vatten.

 

Jordens pH-värde bör ligga kring 6, helst inte högre, eftersom kalkrik jord ökar risken för angrepp av skorv. Jorden bör vara allsidigt gödslad, gärna med miljövänligt gödsel som Plantville Trädgårdsgödsel som är helt fritt från Kadmium och andra farliga tungmetaller. Välbrunnen stallgödsel är också ett alternativ. Av stallgödsel behöver du ca 30 kg/100 m2. Tänk på att inte gödsla för mycket. För mycket kväve i potatislandet ger vattniga knölar med sämre smak. Samt att lagringsförmågan försämras vid för mycket kvävegödsling. Tänk på att byta odlingsplats för potatisen varje år, det minskar risken för markbundna sjukdomar.

 

Plantering av sättpotatisen

Det är dags att plantera ut potatisen när jorden börjar få upp värmen omkring +7-8°. Potatisen börjar inte växa förrän jorden har kommit upp i den här temperaturen. Sätter man för tidigt blir sättpotatisen liggande onödigt länge i jorden utan att växa och då finns det risk för frostskador och sjukdomar. Sätter man tidigt bör man vara beredd med att skydda blasten mot frost genom att täcka plantorna med fiberduk, säckväv eller tunna lätta filtar.

Var rädd om groddarna innan du sätter ut potatisen. Skadas eller bryts groddarna av är allt arbete med att förgro bara onödigt arbete.

 

Plantera potatisen i rader med ett radavstånd om ca 50–70 cm.

Planteringsdjupet bör vara ca 8-10 cm under jordytan och med ett sättavstånd om ca 25-35 cm. Tidiga sorter går att sätta dem tätare ca 20 cm. Senare sorter brukare större knölar och behöver mer avstånd. Vid för grund plantering får rötterna

svårt att få tag på näringen. Samt ökad risk för att få grön potatis Stor sättpotatis går bra att dela men då måste de torka ordentligt innan de skall planteras. Det måste finnas minst ett ”öga” på varje halva och det bör vara ett jämt antal på varje halva.

 

Att odla i pallkrage

Odling i pallkrage eller större krukor är enkelt och lättskött. Ställ ut pallkragen på önskad plats och täck botten med fiberduk eller med ett par lager med fuktade dagstidningar. Fyll på med odlingsjord. Sättpotatisen planteras med ca 25 cm avstånd. Därefter täcks knölarna med 8-10 cm jord. Vattna regelbundet och fyll på med jord allt eftersom blasten växer upp så att potatisen inte utsätts för ljus.

 

 

 

 

 

PLANTVILLE NORDIC AB, SKÅLGROPSVÄGEN 5, SE-436 50 HOVÅS, SWEDEN, TEL +46 31-762 44 54,  WWW.PLANTVILLE.SE